Pondělí |
8. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Rýžová kaše se skořicovým cukrem, jablko, čaj jahodové pohlazení – (A:07)
Oběd – polévka: Krémová s karotkou a koriandrem – (A:07) Oběd – hlavní jídlo: Treska v celozrnném obalu, bramborová kaše, voda – (A:01a,04,07,11,13) Odpolední svačina: Kaiserka s lučinou, kedluben, mléko/čaj (jablko) – (A:01a,07) |
|
Úterý |
9. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Pomazánka vajíčková, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj – (A:01a,01b,03,07)
Oběd – polévka: Z červené čočky – (A:0) Oběd – hlavní jídlo: Kuře pečené, rýže s quinoou, ovocný nápoj ananas/voda – (A:01a) Odpolední svačina: Pěna tvarohová s pažitkou, chléb, rajče, jablko, mléko/čaj (čoko srdíčka) – (A:01a,01b,07) |
|
Středa |
10. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Pomazánka zeleninová, chléb celozrnný, okurka, jablko, caro/čaj – (A:01a,01b,01c,03,07)
Oběd – polévka: Vývar slepičí s nudlemi – (A:01a,03,07,09) Oběd – hlavní jídlo: Guláš vepřový, houskový knedlík, voda – (A:01a,03,07) Odpolední svačina: Koláč s tvarohem, víno hroznové, mléko/čaj (koláč s tvarohem) – (A:01a,03,07) |
|
Čtvrtek |
11. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Pomazánka ze tří druhů sýra, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj – (A:01a,01b,07)
Svačina plavání: Ovocná kapsička, knuspi plátky – (A:0) Oběd – polévka: Z celeru pečeného v paprice – (A:09) Oběd – hlavní jídlo: Milánské špagety se sýrem, minerálka/voda – (A:01a,07) Odpolední svačina: Chléb toastový tmavý, máslo bylinkové, zeleninová miska, mléko/čaj (jablko) – (A:01a,01b,06,07) |
|
Pátek |
12. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Pomazánka ředkvičková, chléb, jablko, mléko/čaj – (A:01,01b,07)
Oběd – polévka: Krém batátový – (A:07) Oběd – hlavní jídlo: Zeleninové muffiny, salát z červeného zelí, ovocný nápoj jablko/voda – (A:03,07) Odpolední svačina: Ovocná přesnídávka, piškoty, jablko, čaj (přesnídávka) – (A:01a,03) |
Pondělí |
15. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Pomazánka z tuňáka, houska, paprika, jablko, čaj tropic – (A:01a,04,07)
Oběd – polévka: Květáková – (A:01a,03,07) Oběd – hlavní jídlo: Kuskuseto se sýrem, salát z červené řepy, minerálka/voda – (A:01a,07) Odpolední svačina: Linecké kolečko s marmeládou, banán, mléko/čaj (banán) – (A:01a,03,07) |
|
Úterý |
16. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Chléb, rostlinné máslo, paprika, jablko, mléko/čaj – (A:01a, 01b,07)
Oběd – polévka: Z vaječné jíšky – (A:01a,03,07,09) Oběd – hlavní jídlo: Kuřecí kapsa se špenátem, šťouchaný brambor, voda – (A:01a,03,07) Odpolední svačina: Jogurtový koktejl, knuspi plátek, jablko, čaj (jogurtový koktejl) – (A:07) |
|
Středa |
17. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Loupák, hruška, kakao/čaj – (A:01a,03,07)
Oběd – polévka: Selská – (A:01a,03,07,09) Oběd – hlavní jídlo: Tuniská čočka, chléb, ledový čaj/voda – (A:01a,01b) Odpolední svačina: Chléb, lámankový, sýr gouda, jablko, mléko/čaj (jablko) – (A:01a,01b,07,11,13) |
|
Čtvrtek |
18. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Pomazánka česneková, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj – (A:01a,01b,07)
Svačina plavání: Sušenka, hruška – (A:01,03,06,07) Oběd – polévka: Vývar zeleninový – (A:01a,07,09) Oběd – hlavní jídlo: Smažený řízek s bramborovou kaší, zeleninový salát, voda – (A:01a,03,07) Odpolední svačina: Budapešt, chléb, paprika, jablko, mléko/čaj (ovocná tyčinka) – (A:01a,01b,07) |
|
Pátek |
19. 4. 2024 |
Dopolední svačina: Pěna tvarohová s pažitkou, chléb, okurka, jablko, mléko/čaj – (A:01a,01b,07)
Oběd – polévka: Luštěninová – (A:01a,07,09) Oběd – hlavní jídlo: Králík na houbách, gnocchi, nápoj černý rybíz/voda – (A:01a,07) Odpolední svačina: Chléb, almette, zeleninová miska, mléko/čaj (jablko) – (A:01a,01b,07) |
Jídlo připravují:
Alena Taclíková – hlavní kuchařka
Juliia Brostivska – kuchařka
Anastázie Nkele Noahová – pomocná kuchařka
Jídelníček vypracovala:
Lucie Bestová – vedoucí školní jídelny (ŠJ)
Vážení strávníci,
na základě používané metodiky „Doporučená pestrost jídelníčků“ začleňujeme do jídelníčku více zeleniny, luštěnin a potravin zdravé výživy.
Pokud máte jakékoliv otázky ohledně stravování, neváhejte kontaktovat vedoucí školní jídelny nebo odpovědi můžete nalézt v prezentaci: ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ MŠ LETCŮ
- Pokrmy jsou určeny k přímé spotřebě bez skladování.
- Odpolední svačiny domů jsou uváděny v závorce na řádku svačina.
- Změna jídelníčku vyhrazena.
- Informace o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech jsou vyznačené v tištěném jídelním lístku na nástěnce nebo na webu MŠ. Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.
- Veškeré svačiny a přesnídávky konzumované strávníky mimo prostory mateřské školy Letců – tzn. svačiny na plavání a svačiny na výlet se třídou nebo svačiny domů, které jsou uváděny v závorce na řádku svačina, mohou být pouze v originálním balení nebo se jedná o ovoce.
- EU – Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
- ČR – vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků
Předpisy stanovují požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí hlídat každý strávník sám.
Na jídelním lístku bude vyznačena přítomnost alergenu číslem označujícím alergen dle tohoto seznamu. Seznam alergenů bude uveden v dolní části jídelního lístku, popřípadě samostatně vedle něj.
Změna alergenů vyhrazena. Možné stopové množství alergenů není v jídelním lístku uváděno.
Podskupiny pro lepek a skořápkové plody:
Původní kód 01 – Lepek – další členění:
01a – Lepek pšenice
01b – Lepek žito
01c – Lepek ječmen
01d – Lepek oves
Původní kód 08 – Skořápkové plody – další členění:
08a – Mandle
08b – Lískové ořechy
08c – Vlašské ořechy
08d – Kešu ořechy
08e – Pekanové ořechy